• Henrik Haupt

Det forladte italienske teater: Teatro Sociale

Engang imellem dukker der biller op på nettet af forladte steder, som virkelig er i en klasse for sig selv.

Det kan være mange ting der gør et forladt sted specielt, arkitekturen, forfaldet eller historien.

Når jeg falder over billederne, prøver jeg altid at finde og besøge, så mange af disse steder som muligt.

Desværre er det ikke altid, at det lykkes at komme ind, og det er en del af spændingen ved rejserne. Denne gang var det heldigvis muligt, og jeg kom hjem med en kæmpe oplevelse og en masse billeder.


Dette forladte teater, ligger i en lille italiensk landsby, og fra gaden er det umuligt at gætte, hvad der venter på den anden side.


Heldigvis vidste jeg præcis hvad der gemte sig, for jeg havde set nogle billeder af det smukke røde teater, men rækværket til balkonen der var styrtet ned.

Aftenen inden jeg havde planlagt at besøge teatret, gik jeg op for at se muligheden for at komme ind.

Det viste sig at være godt givet ud, for at finde en vej ind var ikke det nemmeste, når dette også gerne skulle ske uden naboerne bemærkede mig.

Efter nogle lange gåture i området, fandt jeg en vej ind. Men det betød dog at jeg næste morgen, skulle starte meget tidligt, da det ellers ville være umuligt at komme uset ind. Heldigvis for det, for kort tid efter jeg var kommet indenfor, var der liv i gaden lige udenfor.

En fantastisk oplevelse


Da jeg stod der indenfor, kunne jeg med det samme fornemme, at stedet rummede meget mere end det billede af teatersalen, som jeg virkelig glædede mig til.

For at gå rundt blandt de her rækker af sæder, og prøve at få så mange indtryk med som muligt, var virkelig fantastisk. Der var så mange detaljer at kigge på, og så mange motiver at fange herinde, at jeg kunne have blevet ved.


De gamle velour betrukne stole, som tidligere havde været til de dyre pladser, sammen med de gamle træ stole fra de billigere. Alle med et tykt lag støv, som gav dem en rigtig flot patina.

Stedet var meget kompakt, og ikke overdådigt udsmykket som mange andre steder i Italien, men det var komprimeret til det allermest nødvendige, for at kunne give plads til en stor og smuk teatersal.


Desværre har det her sted været forladt i så mange år, at stort set intet kan reddes.


Men smukt er der ingen tvivl om at det stadig er, og dejligt at jeg fik mulighed for at forevige min oplevelse.


-----------------------------

2021 tilføjelse: Der er lys forude for teatret. Stedet er igen blevet lukket godt af, og der er håndværkere i gang i bygningen. Jeg tvivler dog stærkt på, at det er for at gøre bygningen brugbar igen. Mit bedste bud er, at de vil sikre sig at den ikke styrter helt sammen, og prøve at bevare noget af den unikke bygning.

-----------------------------


I Østrig besøgte jeg en fin lille bilkirkegård, der har stået uberørt nogle år.

Så får bilerne lov at forfalde, på en meget fotogen måde. Se billederne her: Autokerkhof