• Henrik Haupt

Tjernobyl 30 år efter ulykken


Historien om ulykken

Om natten den 26. april 1986, skete der en stor eksplosion i reaktor 4 på atomkraftværrket i Tjernobyl, da en rutine test af systemerne slog fejl.

Eksplosionen var så kraftig at taget på reaktor 4 blev blæst helt af, og en kraftig radioaktiv røgsky stod op fra reaktoren. Stråling kunne den følgende tid, måles helt op i det nordlige Sverige.


De konkrete dødstal er svære at finde, og der er mange bud på det hvis du laver en søgning, jeg vil ikke her komme med noget bud eller gæt. Men efter ulykken blev op imod 70.000 mennesker evakueret fra området, og en sikkerhedsradius på 30 km blev indført. Stedet er i dag stort set ubeboet, og vil være det i mange år ud i fremtiden. Men der bor dog flere mennesker indenfor sikkerhedszonen, og på værket arbejdes der stadig.At opleve Tjernobyl

Jeg havde fundet et par rejsekammerater, gennem nogle fotografgrupper på Facebook.

Så da vi havde aftalt alle detaljerne om turen i telefonen, pakkede jeg mit lommekamera og rejste til Ukraine.


Efter blot et par timers kørsel fra Kiev, stod vi foran det hegn der er omkring hele området.

Hele den indhegnet zone er under militær bevogtning, og derfor skal dokumenter og tilladelser være på plads.

Vi blev udstyret med et dosimeter, som kunne måle den stråling vi blev udsat for.

Derudover fik vi også de nødvendige oplysninger om vores to-dages ophold i zonen.Jeg havde ingen anelse om hvad jeg kunne forvente af mit ophold, og jeg må indrømme at jeg var en smule overrasket over at jeg på ingen måde, hverken kunne lugte eller se de farer der er i området. Så at være udstyret med et dosimeter er vigtigt, for at forhindre du opholder dig for længe steder, som er mere forurenet end andre.Hele vores tur var nøje planlagt af vores guide, og den indeholdt blandt andet overnatning på et af hotellerne inde i zonen, og frokost med arbejderne på kraftværket.Det var fascinerende at opleve Tjernobyl, som i dag er det et enormt område, som naturen langsomt er ved at tage tilbage.

Ifølge eksperter kan området først beboes om mange hundreder af år.

Jeg håber at kunne tage tilbage med et bedre kamera, og sætte mig på toppen af et af højhusene og se ud over det kæmpe ubeboet område.


En vild oplevelse og et sted der satte mange tanker i gang.


Et sted som på en helt anden måde var en vil oplevelse, er en forladt tøj fabrik jeg har besøgt i Italien.

En tidskapsel af de helt specielle, se billederne her: Knitting Factory