• Henrik Haupt

En af de sidste kulminer i Tyskland: Bergwerk W

I Tyskland lukkede den sidste stenkulsmine i december 2018, så idag bliver der ikke hevet mere ‘Sort guld’ op fra minerne.

Så idag står en del af disse miner forladte, og venter deres videre skæbne.

Derfor har jeg brugt de sidste år, på at besøge en del af dem.Den her var en af de større, og jeg brugte en del tid både at komme ind, men også at finde rundt i labyrinten af gange og rum.

Udefra kunne jeg godt se at stedet ville kræve noget tid, men jeg havde ikke regnet med, at jeg inden kl 12 ville havde gået 12.000 skridt, og en stor del af dem på trapper.

Så det var dejligt at jeg efter besøget, kunne nyde en god frokost serveret med udsigt over dette spændende sted.Stedet har en masse spor, som er blevet brugt til at føre vognene der kom op fra minen direkte over til de orange bokse, hvor vognene blev tømt og kullet kunne falde ned på transportbåndene under.

Den nederste del af værket brugte jeg kun meget lidt tid på, for de mest interessante ting var på de øverste etager.

Efter vognene var tømt, blev de kørt hele vejen rundt i værket, tilbage til skakten, og hejst de ca. 1000 meter der var ned i dybet.

Af sikkerhedsmæssige grunde, er skakten idag lukket af, og det er herfra ikke muligt at komme ned i minen. Der findes dog ventilations rør som går lodret direkte ned i bunden af minen, og der er noget fascinerende ved at stå at kigge ned i dybet.
Selve hejse systemet til at få materiel og mandskab op og ned i minen, er styret fra et højt tårn over værket, og dette ville jeg selvfølgelig også gerne se.

Heroppefra har operatøren kunne styre de kilometer lange kabler.Jeg kan ikke blive andet end vildt fascineret over disse steder, og tankerne om hvor hårdt det har været at arbejde i minen.


Du kan se flere forladte miner, industri, og fantastiske slotte her:

https://www.hauptproduction.dk/blog/categories/forladte-steder