• Henrik Haupt

Håndvaske i hundredvis: Army of Xian

På en af de længere ture til Italien, var jeg på udkig efter en gammel forladt fabrik, der blandt andet har lavet porcelæn, og håndvaske i massevis.

Men inden jeg fandt den rigtige hal, krævede det en del eftersøgning, hvor jeg måtte gå gennem smadrede fabrikshaller, krat, og buske.

Desværre havde jeg svært ved at finde det rigtige sted, og da jeg troede jeg havde været alle steder, måtte jeg sammenligne hver bygning med kortet på google, som altid er en kæmpe hjælp.

Heldigvis havde jeg i min ivrighed, overset en enkelt del på fabriksområdet, men da jeg så begyndte at sammenligne tagene, kunne jeg se at denne stod lidt ud.


Det er ikke altid lige let at finde disse steder, men denne gang gjorde jeg det vidst bare mere svært for mig selv.
Hvorfor Army of Xian ?


Porcelæns fabrikken var i flere etager, og det var nemt at følge den proces de forskellige produkter har gennemgået, før de havnede i stueetagen, og kunne blive sendt ud til forbrugerne.


Rækkerne af forme der står som soldater i geledder, giver nogle ret fede motiver syntes jeg, og deraf er navnet Keramikfabrikken Army of Xian opstået.

Jeg var overrasket over hvor mange håndvaske der var klar til, og det var ret fedt at følge deres vej i produktionen.

Da jeg kom ned i underetagen, kunne jeg se den længste ovn jeg har set. Den fungerede ved at formene blev sendt igennem, ved hjælp af et skinnesystem i gulvet, og var klar til den sidste del af behandlingen i den anden ende.
Da jeg var færdig med at fotografere, og skulle ud igen, håbede jeg der var en mere direkte vej ud, end gennem buske og krat.

Jeg var heldig nok til at støde på en arbejder fra nabofabrikken, som kunne åbne porten for mig, så jeg let kunne smutte ud igen. Han undrede sig vidst bare over hvad det var jeg syntes var så spændende ved de gamle bygninger på nabogrunden.


Der er altid noget fascinerende over fabrikker som denne, som tidligere har haft en masse arbejdere til at møde ind hver dag. På et tidspunkt er fabrikken gået konkurs, eller blevet outsourced til et billigere produktions land.

Det er med så mange andre af de forladte steder, yderst sjældent der går en lykkelig historie forud for lukningen, og det giver mulighed for at reflektere over mit eget liv.


Hvis du er til billeder af smuk forfald, kan du se billederne af et forladt luksus spa: Thermes Bleus