• Henrik Haupt

Anders og Julius gård

Et par år efter den sidste af de kendte brødres død, fik jeg muligheden for at besøge Skuregården i Rostved på Djursland.

Brødrene blev et par kendte ansigter, da Søren Ryge flyttede til en af nabo husene i 1984, og begyndte at komme hos dem.

Det blev i 1988 til et indslag på DR, om de duer brødrene havde. Herefter lavede Søren Ryge gennem de næste år, en række programmer med dem. Det blev til programmer om livet på Skuregården, og det sparsommelige liv de levede.

Efter moderens død i 1977, boede de to brødre fortsat sammen på gården, til Julius i 2005 dør som 86 årig.

Herefter lever Anders videre alene på gården til 2016 hvor han dør.

De levede et sparsommeligt liv på gården, og var glad for deres kvæg. Så da brødrene efterlod en del penge ved deres død, blev der i deres navn, og efter eget ønske med hjælp fra Søren Ryge, oprettet en mindesfond til glæde for yngre landmænd. Det tog dog 4 år fra Anders's død i 2016 til fonden var oprettet, for boet skulle gøres op og gården sælges.


Fonden havde ved sin oprettelse en kapital på 5.6 mio. kroner, og uddeler legater til unge mennesker, særlige evner indenfor kvægavl. Legaterne på hver 100.000 kroner, skal give de heldige mulighed for at videreuddanne sig, eller dygtiggøre sig indenfor landbruget.
Mit besøg på Skuregården


Stedet blev efter deres død ryddet op i stueetagen, men både kælder og loft var godt fyldt op med ting.

Mit besøg var et enestående kig ind i et hjem, der i så mange år var en stor del af deres liv.

Som mange andre af disse private huse jeg besøger, skal man træde med stor respekt, og tænke over det liv der er blevet levet.
Fremtiden for Skuregården


I 2019 blev gården solgt, og den nye ejer måtte igennem en større oprydning på grunden, inden han kunne rive stuehuset, og en af staldende ned.

Den gamle traktor, blev også solgt til en yngre landmand, som ikke ville ændre på kendetegnene ved den.

Så den blev startet op efter mange års stilstand, fik et service, og ellers ikke ændret. Så traktoren skal i dag som tidligere, stadig startes ved at trilles ned af en bakke.


Jeg besøgte en forladt forlystelsespark i Sverige, som har en lidt turbulent fortid.

Billederne og lidt af historien kan du se her: Funcity Varberg

Hvis du hellere selv vil gå på opdagelse, i enestående forladte steder, kan du klikke dig videre her Blog: Forladte steder